× Anasayfa Hakkımızda Kategoriler Premium Üyelik İletişim
Basında Biz Medya Kiti Ekibimiz Blog
BLOG

Kedi Piresi İçin Doğal Yöntemler Nelerdir?


Evde beslediğimiz dostlarımızın en büyük düşmanlarından olan pireler, onların canlarını gerçekten sıkan bir tür problem. Eğer sizinde evinizde kedi, köpek gibi bir evcil hayvanınız varsa birazdan bahsedeceğimiz doğal yöntemlerle pirelerden kurtulabilirsiniz. Kedinizi veya köpeğinizi pirelerden kurtarmaya geçmeden önce dilerseniz gelin pirelerin bu dostlarımıza nasıl bulaştığına bakalım.

Kedi Piresi İçin Doğal Yöntemler Nelerdir?

Kediye pire nasıl bulaşır?

Eğer kedinize pire bulaşssın istemiyorsanız veya hali hazırda kedinize pire bulaştıysa ve bir daha pire bulaşmaması için nasıl bulaşmış olabileceğini merak ediyorsanız, işte kedilere pirelerin en çok nasıl bulaştığıyla ilgili araştırmalar.

  • Eğer kediniz sık sık dışarıya çıkıyorsa, kediniz pirelere çok hızlı bir şekilde maruz kalmış olabilir.
  • Kedinizin de yaşadığı evin yapısı pire barındırmaya müsait yapıdaysa, kediniz pireyi buradan da kapmış olabilir.
  • Eğer eviniz pire barındırmaya müsait olmayan bir apartman dairesi dahi olsa bizler dışarıdan gelirken evimize pire taşımız olabiliriz.

Kedi piresi nedir, kedi piresi zararlı mıdır?

Eğer kedi piresi hakkında detaylı bilgiye sahip değilseniz, sizler için biraz da kedi piresinden bahsedelim. Pirenin kedinize nasıl bulaşabileceğiyle ilgili bilgiyi verdik, sırada ise bu pirenin zararlı olup olmadığını tartışmak var.

Latince “ctenocephalides felis” olarak da bilinen kedi piresi, yüksek bir yayılım hızına sahip bir pire türüdür. Yapılan araştırmalara göre kedi piresi haftada 2000 adet üreyebilecek kapasiteye sahiptir. Bu pireler yapıları gereği uçamazlar fakat çok güçlü arka bacaklara sahip olduğu için iyi birer zıplayıcıdırlar. Bu pirelerin ağız yapıları ise konakladıkları hayvanın derisinden geçebilecek ve kanlarını emebilecek kadar güçlü yapıdadır.

Peki ya bu pireler kedileriniz için zararlı mıdır? Yanıt çok net bir şekilde evet, pireler kedileriniz için oldukça rahatsız edici canlılardır. Pireler, kedinizin derisinde iritasyona sebep olabileceği gibi şiddetli kaşınma ve alerjik sorunlara da neden olurlar.

Kedi piresi insanlara bulaşır mı?

Az önce bahsettiğimiz “ctenocephalides felis” türü pireler, insanlara bulaşmaya türde pirelerdir fakat yapılan araştırmalarda “kum piresi” olarak adlandırılan “tunga penetrans” isimli pire türü, kedinize veya köpeğinize bulaşmışsa size de bulaşabilecek bir pire türüdür.

Kedi piresi için doğal yöntemler nelerdir? Kedi piresi için sirke işe yarar mı?

Eğer kedinize pire bulaştıysa sakin kalmak oldukça önemlidir. Evet pireler, kediler için zararlı canlılar olsa da kedilerin can sağlığını hızlıca tehdit eden bir tür virüs veya hastalık değildir. Yalnızca kurtulması biraz yorucu olan ve kedinizi fiziksel olarak rahatsız eden bir tür canlıdır. Pire bulaşan kediniz varsa bu konuda destek almanız gereken ilk ürünler doğal ürünler olmalıdır. Kedi piresi için sirke işe yarar mı sorusu ise Google’da en çok aratılan sorulardan yalnızca bir tanesidir.

Kedi piresi için tek bir yöntemin bulunmadığını söylememiz gerekiyor. Kedi piresinden kurtulmak için birkaç farklı doğal yöntem bulunmaktadır. Her bu kadar bu yöntemler biraz daha yavaş işlese de doğal olmayan pire tozu gibi zehirleyici maddelerden çok daha iyilerdir. 

Sirke ile kedi piresi nasıl temizlenir?

Sirke, toplumda da bilindiği gibi iyi bir temizleyicidir ve tamamen doğal bir yapıda olabilir. Bu nedenle kedilerde pire temizliği için sirke kullanımı gayet yaygındır. Su ve sirke karışımını bir sprey kutusuna ekledikten sonra, yavaş ve sakin bir şekilde kedinize sıkmanız gerekmektedir. Bu spreyi ayrıca kedinizin sık sık yattığı yerlere de sıkmanız etkiyi arttıracaktır. Kedilerinizin tüylerine zarar verebileceği için pek tercih edilmese de daha hızlı ve etkili bir yöntem olarak pire tarağı ve sirkeli suyu birlikte kullanabilirsiniz. Tarağın sık yapısı pire ve parazitlerin yere düşmesini sağlayacaktır. Sirke ve su karışımı ise pirelerin yaşam alanlarını temizleyecektir.



Etiketler: Kedi piresi insanlara bulaşır mı?,Kedi piresi için doğal yöntemler nelerdir? Kedi piresi için sirke işe yarar mı? ,Sirke ile kedi piresi nasıl temizlenir?