× Anasayfa Hakkımızda Kategoriler Premium Üyelik İletişim
Basında Biz Medya Kiti Ekibimiz Blog
BLOG

Kedilerde Kulak Enfeksiyonu Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri


Kedilerin sağlıklı olması en az bizler kadar önemli ve değerli bir konudur. Söz konusu kedilerin kulakları olunca durum daha da karmaşık ve önemli hale geliyor. Tıpkı biz insanlar gibi kedi dostlarımız da duyu organlarında yaşadıkları herhangi bir problem esnasında ciddi bir şekilde rahatsız ve huzursuz olabiliyorlar.

Kedilerde Kulak Enfeksiyonu Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Kedilerin sağlıklı olması en az bizler kadar önemli ve değerli bir konudur. Söz konusu kedilerin kulakları olunca durum daha da karmaşık ve önemli hale geliyor. Tıpkı biz insanlar gibi kedi dostlarımız da duyu organlarında yaşadıkları herhangi bir problem esnasında ciddi bir şekilde rahatsız ve huzursuz olabiliyorlar. Kediler için söz konusu kulaklar olunca, hayatlarını yönlendiren en önemli duyu organı olduğunu da unutmamak gerekiyor. Kedilerin kulakları biz insanlara göre kat be kat daha gelişmiş durumdadır ve çok daha hassastır. Kediler duydukları seslere göre tehlikeleri önceden sezebilmektedirler. 

 Kedilerin kulakları ise yapıları gereği açıkta kalmaktadır ve rahatça enfekte olabilmektedir. Eğer kedinizinde olası bir enfeksiyon varsa ve buna karşı önemli bir önlem almadıysanız, kedinizin duyma duyusu ciddi anlamda tehlikede demektir. 

 Kedilerde kulak enfeksiyonu nedir?

Kedilerde kulak enfeksiyonu temelde iki ana hat üzerinde incelenir. Bunlardan ilki iç kulak enfeksiyonu olarak adlandırılan otisis media ve ikincisi ise dış kulak enfeksiyonu olarak adlandırılan otisis eksternadır. Kedilerde görülen kulak enfeksiyonu tipi ise daha çok dış kulak enfeksiyonu olarak karşımıza çıkmaktadır.

Kedilerde kulak enfeksiyonu belirtileri nelerdir? 

  1. Kediniz sürekli olarak başını sallayabilir veya kulaklarını tırmalamaya çalışabilir.
  2. Kaşınma isteği nedeniyle kedinizin yüzünde, boynunda ve kulaklarında yara izleri görebilirsiniz.
  3. Kaşınma bölgelerinde tüy dökülmesi gözlenebilir.
  4. Kedinizin kulağından akıntı gelmiş olabilir.
  5. Kedinizdeki iltihaptan dolayı kötü koku koklayabilirsiniz.
  6. Kediniz kulaktaki iltihaptan dolayı başını bir tarafa yaslayarak geziyor olabilir.
  7. Kediniz durduk yerde huysuzlaşıyorsa yine iltihap belirtisi olabilir.

Kedilerde kulak enfeksiyonu neden görülür?

Kedilerin kulakları açıkta kaldığı için oldukça hassas organlardır. Bu nedenle farklı nedenlerden dolayı kedinizin kulağı enfekte olmuş olabilir.

  1. Kulağın içine kaçan tüyler,
  2. Temizlenmeyen kulak kirleri, 
  3. Kulak akarları, kedilerde ve köpeklerde görülebilir parazit türüdür. Gözle görme imkanı çok düşüktür, mikroskopik ortamda gözemlenebilir. Kedilerde kulak iltihabı genelde bu yüzden görülür.

Kedi Kulak Enfeksiyonlarında Teşhis Nasıl Yapılır?

Kedinizde kulak enfeksiyonu şüphesi varsa hiç zaman kaybetmeden bir veteriner hekime gitmelisiniz. İlgili veteriner hekim, kedinizin hastalığı ile ilgili kesin tanıyı koyacaktır. Bazı durumlarda kedide görülen kulak problemleri farklı hastalıklar ile tetiklenmiş olabilmektedir. Bunun ayrımı ve teşhisi oldukça önemlidir. Veteriner hekim tarafından otoskopik bir muayene yapılmalı ve kedinizin kulak yapısı ve kulak kanalı iyice muayene edilmelidir. Enfeksiyonun ciddiyetine bağlı olarak kedinizin kulağını yıkamak ve incelemek için sedasyon gerekebilir.

Kedi Kulak Enfeksiyonu Önlenebilir mi? Nasıl Tedavi Edilir?

Kedilerde var olan enfeksiyonu engellemek mümkün değildir fakat olası gelecek enfeksiyonları sürekli kontrol ile önlemek mümkündür. Sizin tarafınızdan ilk kontrol ve gerektiğinde bir veteriner hekimin yapacağı kontroller, kedinizin sağlığı için oldukça önemlidir. Sizler evinizde kedinizin kulaklarını temiz tutarak ve veteriner hekim tarafından önerilen yöntemle düzenli olarak temizleyerek enfeksiyon riskini azaltabilirsiniz. Bazı durumlarda kedinizin enfeksiyondan kurtulması için antibiyotik tedavisi alması gerekebilir fakat birçok durumda yalnızca kulak temizliği yapılarak problemden kurtulmak mümkündür.



Etiketler: kedilerde kulak enfeksiyonu, kedi kulak enfeksiyonu nasıl tedavi edilir