× Anasayfa Hakkımızda Kategoriler Premium Üyelik İletişim
Basında Biz Medya Kiti Ekibimiz Blog
BLOG

Kuş Kumu Nedir? Kuş Kumu Ne İşe Yarar?


Kuş besleyen insanlar, bir süre sonra farklı gıda tercihleri yaparlar. Kuş kumu da bir tür kuş yemidir ve çokça tercih edilmektedir.

Kuş Kumu Nedir? Kuş Kumu Ne İşe Yarar?

Kuş beslenirken ve özellikle muhabbet kuşu beslenirken en fazla tercih edilen gıdalar bitki tohumları ve çeşitli hububatlardır. Kuşlar tükettiği bu gıdaları, gagaları yardımıyla tabiri caizse yutarlar. Kuşların biz insanlar gibi çiğneme yetenekleri yoktur. Bu nedenle kuşlar tükettiği besinleri önce kursaklarına sonra midelerine (ki bu onlarda taşlık olarak adlandırılır) oradan da bağırsaklara doğru ilerletirler. Kuşların sindirim aşamaları bu şekilde gerçekleşmektedir.

Kuşlar Yemi Çiğner mi?

Az önce bahsettiğimiz gibi kuşlar bizim bildiğimiz şekilde herhangi bir mekanik çiğneme yapmazlar. Bunun yerine gagaları ile kursaklarına ilettikleri gıdaları burada enzim ve tükürükle yumuşatırlar. Kursakta bekleyen gıda yumuşadıktan sonra öğütülmek üzere taşlıklara aktarılır. Buraya kadar gıda maddeleri tam olarak parçalanmazlar, yalnızca yumuşarlar.

Kuşlar Yemi Nasıl Sindirir?


Kursakta biriken yem, taşlıklara aktarılır ve burada sindirim başlar. Bu esnada kuşların yuttuğu kuş kumları besini parçalamaya yardımcı olur. Kuşlar yuttukları bu kumlar ile yemleri sıkıştır ve parçalarlar. Parçalanarak ufalan yemler, sindirilebilir hale getirilir. Bu madde aynı zamanda kuşlar için besin maddesi halini almıştır.

Kuş Kumu Çeşitleri Nelerdir?

Kuş kumları organik ve inorganik olmak üzere iki tipte bulunmaktadır. Organik olanlar doğada bulunabilen kuş kumlarıyken inorganik olanlar doğada bulunmayan kumlardır. Organik kumların hammaddesi mürekkep balığının kemiği ve istiridye kabuğu gibi doğal maddelerdir. Kuş vücudunda zamanla eriyen bir yapıya sahiptir. Eriyen inorganik kuş kumu dışkı ile vücuttan dışarı atılır. İnorganik kuş kumları ise silikatlardan oluşmaktadır ve vücutta erimemektedir.

Kuş Kumu Zarar Verir mi?

Kuş kumu, kuşlar için en faydalı ek maddelerden bir tanesidir. Bilinenin aksine kuş kumları zararlı değillerdir. Burada dikkat etmeniz gereken tek şey kum kumlarının organik olmasının önemidir. Organik olmayan kuş kumları zamanla kuşun sindirim sisteminde tıkanmalara yol açabilir. Bu durum kuşlar için oldukça zararlı olabilir. Bu nedenle kalitesine güvendiğiniz bir yerden organik kuş kumları tercih etmenizi öneririz. Bunun için kuş kumu satın alırken veteriner hekimleri tercih edebilirsiniz. Veteriner hekimler yalnızca kalitesinden emin oldukları ürünleri satmaktadır.


Farklı bir durum olarak da kuşlar bazen mineral eksikliğine bağlı olarak fazla kum tüketme gibi bir tavır sergileyebilirler. Bu durumda da kuş daha az yem tükettiği için kum fazla gelecektir ve yine kuşun sindirim sisteminde tıkanmalara yol açacaktır.

Kuş kumlarının uygun fiyatlı olması nedeniyle kaliteli bir kuş kumu tercih etmek maddi açıdan zorluk yaratmayacaktır. Bu nedenle farklı ihtiyaçlar için üretilen ve mineral içeren kuş kumlarını karıştırarak kullanmanız çok daha yararlı olacaktır.

Gören Duyan'a ilan gönder



Etiketler: kuş kumu, kuş kumu nedir, kuş kumu zararlı mı, kuş kumu nasıl kullanılır, kuş bakımı