× Anasayfa Hakkımızda Kategoriler Premium Üyelik İletişim
Basında Biz Medya Kiti Ekibimiz Blog
BLOG

Sokak Hayvanları Nasıl Beslenir? Nelere Dikkat Edilmelidir?


Havalar soğumaya başladı, artık sokaktaki canlıların yaşamları çok daha zor. Eğer sizler de sürekli olarak sokak hayvanları ile karşılaşıyorsanız ve onları beslemek istiyorsanız ama nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız, işte sokak hayvanlarını beslerken dikkat etmeniz gerekenler.

Sokak Hayvanları Nasıl Beslenir? Nelere Dikkat Edilmelidir?

Sokak hayvanlarının daha iyi yaşam koşullarına sahip olmalarına yardımcı olmak için bizlere de büyük sorumluluk düşüyor. Sokakta gördüğümüz bir sokak hayvanı için yalnızca bir kap su ve bir kap mama vermek bile o canlı için büyük bir veli nimet. Üstelik bunu yapmak hiç de zor değil. Evde bulduğunuz iki plastik kabı, sokaktaki dostlarınız için bir mama kabına dönüştürebilirsiniz. Mamanın içine temiz bir su koymak ve temizliğini kontrol etmek. Diğer kaba da evden arta kalan veya satın aldığınız basit bir mamayı, yine temizliğinden emin olarak onlarla paylaşabilirsiniz.

Hassas olduğunu düşündüğümüz bu konuyu sizler için ele aldık ve konu hakkında birtakım bilgilerimizi sizlerle paylaştık.

Doğru Başlangıç için Doğru Kap Seçimi

Yazının başında belirttiğimiz gibi evdeki plastik bir kabı, sokak hayvanları için mama ve su kabına dönüştürebilirsiniz. Fakat burada dikkat etmeniz gereken şey "plastik" vurgusu. Mama kablarını seçerken metal seçmemeniz hayvanın sağlığı açısından daha iyi olacaktır. Metal kablar, özellikle yaz aylarında oldukça yüksek sıcaklıklara ulaşabilmektedir bu da suyu içilemez hale, mamayı da yenilemez hale getirmekle kalmıyor, hayvanların dillerine ve ağızlarına da zarar verecek sıcaklıklara ulaşabiliyor. Kışın da çok fazla soğuyan metal kap, hayvanın dilinin yapışmasına neden olabilir ve suyun donmasını hızlandırabilir.

Bu nedenle hayvanların sağlığı için plastik mama kablarını tercih edin.

Evde Arta Kalan Yemeklere Ufak Bir Müdahale

Evde arta kalan yemekleri hayvanlar ile paylaşmadan önce yemekleri kontrol etmenizde fayda var. Sokak hayvanları, evdeki evcil hayvanlara göre aslında çok daha ürkektir. Dünyada yer alan tehditler onları sürekli rahatsız ettiği için sokak hayvanları bir işi tamamlarken çok aceleci davranırlar. Bu nedenle evde kalan yemekleri sokaktaki canlılar ile paylaşmadan önce onların daha iyi öğütebilmesi için parçalamayı deneyebilirsiniz.

Yemek parçalarının çok büyük olması sokaktaki canlılar için hazımsızlık sorununa neden olabilir. 

Evde Arta Kalan Kemikler Sokaktaki Hayvanlara Verilir mi?

Bu konuda toplumdaki genel yargı, evet şeklindedir fakat evde arta kalan kemikleri sokaktaki canlılar ile paylaşmak tehlikelidir. Evet, canlılar kemik yiyebilir ama çok fazla tercih etmezler bunun nedeni de kemiklerin hazmının çok zor olmasıdır. Ayrıca kemiğin sert yapısı nedeniyle hayvanlara fiziksel zarar verme potansiyeli de çok yüksektir.

Eğer fazla kemiğiniz varsa ve bunu değerlendirmek istiyorsanız, kemikleri kaynatmayı ve kemik suyu yapmayı deneyebilirsiniz. Kemik suyunu ekmek ile sunabilirsiniz.

En Önemli Şey "SU"

Sokak hayvanları için en önemli şeylerden birisi de su. Sokaktaki canlıların temiz suya ulaşmaları gerçekten çok zor ve çoğu zaman imkansız. Onların temiz suya ulaşmasını istiyorsanız bir yardım eli uzatmayı denemelisiniz. Sokak hayvanları yapıları gereği çok hareket ederler ve çok fazla su içme ihtiyacı hissederler. Bir hayvan günde ortalama 12 kez su içmek istemektedir. Bu nedenle hayvanlar için yemek paylaşırken, yanında mutlaka bir de su ikramında bulunun.

Canlılar için Mama Satın Alabilirsiniz

Evde bulunan malzemeler ile yaptığım çözümlere ek olarak sokaktaki canlılar için kuru veya yaş mama da alabilirsiniz. Kuru ve yaş mamalar içerdikleri besin maddelerinin yardımıyla sokaktaki canlılar için iyi birer besin maddeleridir. Kuru ve yaş mama ayrıca bağışıklık sistemini de güçlendirdiği için hayvanları hastalıklara karşı korumaktadır.



Etiketler: sokak hayvanları, sokak hayvanları besleme, sokak hayvanı nasıl beslenir, evdeki yemekler sokaktaki hayvanlara verilir mi