× Anasayfa Hakkımızda Kategoriler Premium Üyelik İletişim
Basında Biz Medya Kiti Ekibimiz Blog
BLOG

Evde Su Kaplumbağası Nasıl Beslenir?


Evde su kaplumbağası beslemek oldukça eğlenceli ve basit bir hobidir. İşte sizler için hazırladığımız evde su kaplumbağası besleme rehberi.

Evde Su Kaplumbağası Nasıl Beslenir?

Su Kaplumbağaları Hakkında Özet Bilgiler

  • Su kaplumbağalarının ömrü ortalama 20 yıldır.
  • Kara kaplumbağalarının aksine otçul değil etçillerdir.
  • Ortalama kabuk boyları dişiler için 30 cm, erkekler için de 25 cm olabilmektedir.
  • Eğer ev ortamında beslemek istiyorsanız mutlaka akvaryum ve aksesuarları gerekmektedir.
  • Akvaryumları hem su hem de kuru alana sahip olmalıdır.

Evde Su Kaplumbağası Nasıl Beslenir?

Öncelikle bu hayvanları beslemek istiyorsanız, bunun oldukça basit olduğundan bahsetmiştik. Yine birçok hayvan sever, su kaplumbağalarının leğende, küvette ve hatta fanusta büyütmeye uygun olacağını düşünmektedir. Bu oldukça yanlış bir bilgidir, su kaplumbağaları mutlaka onlara uygun tasarlanmış akvaryumlarda beslenmelidir. Bu nedenle bir su kaplumbağası edindiğinizde onun yaşamına uygun bir akvaryum da edinmeniz gerekmektedir. Leğende veya farklı yapay plastik alanlarda yaşayan su kaplumbağalarının ömrü çok kısa olmaktadır. Bu nedenle ilk masraf yapıldığında biraz geniş bütçe tutmak önemlidir. Hayvanın yaşam alanını geniş tutmak onun da gelişimini sağlayacak en önemli etkenlerden bir tanesidir.

Su Kaplumbağasının Akvaryumu Nasıl Olmalıdır?

  • Kaplumbağanızın yaşayabileceği alanda yeterince su ve dinlenmek için girebileceği geniş bir kuru alan mutlaka olmalıdır. Kaplumbağalar yüzmeyi oldukça sever, akvaryumun 3/4'ünü su ile doldurmanız yeterli olacaktır. Kaplumbağalar bu suda rahatça yüzebilmelidir.
  • Kuru alanda kaplumbağa için taş yığını veya odun kullanabilirsiniz.
  • Kaplumbağanız kuru alana çıktığında iyice kuruması için yardımcı olacak bir spot lamba kullanabilirsiniz. Bu lambayı en az 10-15 cm uzakta tutmanız yararlı olacaktır. Lamba, kuru alanın sıcak kalmasını sağlayacaktır. Kuru alanın ortalama sıcaklığı 30 derece olmalıdır. Kaplumbağaların kuru alanını güneş gören bir yere de koymanız yararlı olabilir.
  • Kırmızı yanaklı su kaplumbağaları sıcak suyu severler bu nedenle soğuk bölgelerde suyu ısıtacak ekipman edinmek önemlidir.
  • Su kaplumbağalarının çok kirli söylentileri çok da doğru değildir ama yine de bir filtre bulundurmak ve sularını düzenli olarak temizlemeniz gerekmektedir.
  • Kimi besleyiciye göre ultraviyole ışık kullanmak önemlidir fakat kaplumbağa besleyen birçok insan bu ışık olmadan da kolaylıkla besleyebilmektedir. Az önce bahsettiğimiz gibi kaplumbağanız direkt olarak güneş görmeli, bunu da sık sık yapmalısınız.
  • Ayrıca belirtmekte fayda var, yavru su kaplumbağaları çok küçük olsa da zamanla büyüyorlar. Bu nedenle 1 ya da 2 adetten fazla almanıza gerek yoktur.

Su Kaplumbağası Besleme Hakkında Bilgiler

Su kaplumbağanızı beslerken, günde bir defa kafasının büyüklüğü kadar yem ile beslemelisiniz. Kaplumbağalar yaşlandıkça daha az beslenme ihtiyacı duyarlar. Hazır yem haricinde haşlanmış tavuk ve balığı çok severler.

Su kaplumbağalarını satın alırken cinsiyetlerini bilmek pek mümkün değildir. Kaplumbağanın yaşı bir yılı geçmeden kolayca cinsiyetleri anlanamaz. Erkeklerin tırnakları ve kuyrukları daha uzun ve kalın olur. Ayrıca dişiler, erkeklere göre daha iridir.

Kaplumbağanızı sürekli olarak yuvalarından ayırmak yanlıştır, su kaplumbağaları oldukça hassas canlılardır. Ayrıca yetişkin su kaplumbağalarının çeneleri çok güçlüdür, oyun oynamak için parmağınızı hayvana yaklaştırmayın. Eğer yavru bir kaplumbağa ile temas ettikten sonra mutlaka ellerinizi iyi bir şekilde yıkamalısınız. Yapılan araştırmalarda yavru kaplumbağaların salmonella bakteri taşıyabildiği gözlemlenmiştir.



Etiketler: su kaplumbağası, evde su kaplumbağası besleme, su kaplumbağası nasıl beslenir