× Anasayfa Hakkımızda Kategoriler Premium Üyelik İletişim
Basında Biz Medya Kiti Ekibimiz Blog
BLOG

Kediler Kuduz Olur mu? Kuduz Hangi Hayvanlardan Bulaşır?


Kediler kuduz olur mu sorusunu cevaplamadan önce cevaplanması gereken ilk soru, “kuduz nedir?” sorusu olacaktır. Kuduz hastalığı, enfekte hayvanın ısırması sonucu, enfekte tükürüğün, bozulmuş deri ya da mukozalara teması yoluyla bulaşan ve akut beyin iltihabı sonucu ölümle bitebilecek bir virüs hastalığıdır.

Kediler Kuduz Olur mu? Kuduz Hangi Hayvanlardan Bulaşır?

Kuduz hangi hayvanlardan bulaşır?

Kuduz hastalığı büyük oranda kurt, çakal, kokarca, yarasa, sırtlan, ayı, yarasa gibi doğada yaşayan vahşi memeliler tarafından bulaşmaktadır. Fakat kuduz hastalığı taşıyan hayvanlar yalnızca bunlar değildir. Eğer gerekli aşıları almamış kedi, köpek, inek, eşek gibi memeli hayvanlar varsa, virüs bu hayvanlarda da varlığını sürdürebilir.

Toplumda yer alan kanının aksine sincap, sıçan, fare, hamster gibi kemirgen memeli hayvanlar ve tavşan gibi memeli hayvanlar kuduz virüsünü taşımaz ve ayrıca diğer memeli hayvanlar için de bir risk oluşturmaz. Bu hayvanlar yalnızca enfekte olduklarında kendi kendilerine hastalık geçirmektedirler. Yarasa harici diğer tüm hayvanlar, virüsün yarattığı hastalık sonrası hayatını kaybetmektedirler. Kan emici yarasa da ise virüs, tükürük bezlerine yapışır ve vücuda tam olarak enfekte olmaz. Kuduz virüsü taşıyan yarasalar, diğer hayvanları enfekte etme potansiyeline sahiptir.

Kuş, yılan, balık, kaplumbağa, kertenkele ve böcekler gibi hayvanlar ise kuduz virüsü taşıyamayan türlerdendir. Bu nedenle bu tür hayvanlardan kuduz virüsü kaptım mı diye endişelenmenize gerek yoktur.

Kedinin kuduz olduğu nasıl anlaşılır?

Kuduz hastalığı hayvanlarda ortalama benzeri bir sepmtom eğilimi göstermektedir. Bu eğilimlere göre süreç üç farklı aşamadan oluşmaktadır. Prodromal başlangıç dönemi, saldırgan dönem ve felç dönemi olarak bu üç ana dönem ayrılmaktadır.

Bu dönemler toplamda 3 ila 7 gün arasında sürmektedir. Sürecin ilk aşaması olan prodromal başlangıç dönemi 2 ila 3 gün sürmektedir. Başlangıç döneminde bulunan hayvanlar da davranış bozuklukları gözlemlenmeye başlanır ve hayvanın beden ısısı anormal seviyede artmaya başlar. Ayrıca hayvan, ısırık bölgesini yavaş yavaş ısırmaya ve ardından tırmalamaya başlamaktadır.

Sürecin ikinci aşaması ise saldırgan dönem olarak adlandırılmaktadır. Saldırgan dönem ise toplamda 2-4 gün arası sürmektedir. Kuduz kedi ve kuduz köpek bu dönemin başlangıcında çok ürkek bir davranış gösterir, cisimlere ilgi duymaya başlar ve genel olarak korkak bir duygu-durum eğilimi gösterir. Ayrıca kuduz kedi ve kuduz köpekler, daha önce pek tüketmedikleri besinlere de ilgi göstermeye başlarlar, bu isteğin yanında aşırı bir su içme isteği de gözlemlenmektedir. Buna bağlı olarak hayvan anormal sürelerde idrar yapmaya başlar. Zamanla hayvanın gözlerinde kızarma ve irileşme de gözlemlenir.

Sürecin devamında ise kuduz hayvan ışıklı ortamlardan uzaklaşmaya başlar ve daha loş ortamları aramaya başlar ve orada saklanır. Yine bu aşamada hayvan artık bilincini kaybetmeye başlar ve asabileşir. Karşılaştığı diğer hayvanlara da saldırgan bir eğilim gösterir. Kuduz köpekler ise bu dönemde evlerini terk eder, evlerini terk ettiklerinde ağızlarından bol bol salya akmaya başlamıştır. Kuduz köpekler sebepsiz yere havlarken, kuduz kediler ise miyavlamaya başlar. Kuduz kediler ise bu dönemde gördüğü köpeklere saldırmaya başlarlar.

Felç dönemi ise hastalığın en son aşamasının gerçekleştiği aşamadır. Bu dönem 2-4 gün sürmektedir. Kuduz hastalığının sonucu olarak hayvanda felç tüm vücuda yayılmaktadır. Hayvanın sesinde belirgin değişiklik meydana gelir ve salya artışı tavan seviyeye çıkar. Hayvanın hareket etmesi çok zor olmaktadır. Zig-zag çizerek yürümeye başlar ve dengesini sürekli kaybeder. Bu tür belirtiler gösteren hayvan artık tedavi edilememektedir. Bu aşamaya geçen hayvanlar ise maalesef 1-2 gün sonra hayatlarını kaybederler.



Etiketler: Kediler Kuduz Olur mu?, Kuduz Hangi Hayvanlardan Bulaşır?, Kedinin kuduz olduğu nasıl anlaşılır?